NAJČEŠĆE GREŠKE U UREĐENJU ENTERIJERA

7 10 8 10548003_1423329177956850_4963493296476241117_o

Koje su najčešće greške u uređenju enterijera?

– Preskakanje faze izradde projekta

Bilo da uređujemo jednu sobu ili ceo stan (kuću), veoma je važno da imamo detaljno razrađen koncept ili projekat enterijera. Važno je da odvojimo veme za planiranjne, da ne žurimo, da odredimo stil i atmosferu koje želimo da kreiramo, boje i materijale. Neophodno je da funkcionalno i estetski isplaniramo prostor. Često se događa da tek kasnije shvatimo da smo pogrešili, jer smo kupili preveliki, loše oblikovan, pogrešnoog stila ili loše završno obrađen nameštaj

Kupovinom preglomaznih komada nameštaja, njihovo pogrešno grupisanje i dodavanje previše različitih elemenata i detalja, čine prostor vizuelno manjim i pretrpanim. Važno je unapred isplanirati i raspored slika, koje ne smeju biti postavljene ni previsoko ni prenisko, nikako po dijagonali. Manje formate treba grupisati u jednu celinu, većima dati posebno mesto. Ne treba preterivati ni sa sitnim detaljima. Previše raznih figurica, vaza, fotografija… će u svakom prostoru delovati neuredno, a i skupljaće prašinu. Umesto toga, treba odabrati 2-3 atraktivna komada koja najviše volimo i postaviti ih i osvetliti tako da deluju kao pravo umetničko delo.

– Nesklad između obrada podova i zidova

Osnovni elementi enterijera su njegove najveće površine – podovi, zidovi i plafoni. Oni su baza za dalju razradu željenog stila i izbor ostalih elemenata enterijera. Često se dešava da obrade podova i zidova ne odgovaraju po stilu jedni drugima, što prostoru narušava sklad i remeti harmoniju.

Ako želimo elegantan enterijer i parket mora da bude nežnih i finih tekstura, toplih boja, obrađen saten-mat lakom. Za zidove ćemo odabrati tekstilne tapete, svilene, suptilnih tekstura koje mogu da imaju plišane ili druge aplikacije. U elegantnim enterijerima svoje mesto nalaze zidne i plafonske dekorativne profilacije, ugaone i ravne lajsne, pervajzi za vrata, sokle…

Rustičnim enterijerima odgovaraju i podovi od grubljeg drveta ili kamenih ploča. Čak i u ovakvim ambijentima ne treba preterivati i birati grub i krupan kamen za velike zidne površine. Bolji izbor su sitniji komadi – listele koje treba prikazati na manjim površinama, kao detalj koji ćemo posebno osvetliti i tako naglasiti lepotu njegove teksture i boje.

– Loše odabrana i raspoređena rasveta

Rasveta je jedan od najvažnijih elemenata enterijera, jer ima i dekoratvnu i funkcionalnu ulogu. Svaka prostorija zahteva različito odabrane i pozicionirane podne ili stone lampe, lustere, indirektno svetlo… Loše odabrana rasveta umanjuje kvalitet i lepotu i najbolje rešenog enterijera. Sa druge strane, pravilnom upotrebom rasvetnih tela kreiramo elegantnu, toplu i skladnu atmosferu, naglašavamo boje i oblike, ističemo detalje.

Nikako ne treba postaviti samo jedno centralno svetlo na plafonu. Svaka prostorija treba da ima nekoliko različitih izvora svetla, koji mogu da se međusobno kombinuju i koriste ili zajedno ili pojedinačno. Važno je da imamo različite izvore svetla za rad, čitanje, razgovor, opuštanje… Luster se preporučuje jedino iznad stola za ručavanje. Reflektori, pojedinačni ili na šinama služe za isticanje slika ili atraktivnih zidnih obloga, difuzno svetlo kreira smirenu atmosferu, stone i podne lampe dodaju dramatičnost. Pored funkcionalne uloge, rasvetna tela su i sama po sebi atraktivni detalji u enterijeru, koji moraju da se biraju tako da se slažu sa svim ostalim elementima i stilom.

–  Neslaganje oblika, boja, dezena i tekstura u enterijeru

Ova greška najčešće nastaje zbog neplanske i impulsivne kupovine, kao i nepoznavanja ili straha od kombinovanja. Skoro sve što nam se vizuelno veoma dopada je kreirano uspešnim kombinovanjem različitih materijala, boja, tekstura i dezena. U ove takozvane slojeve za kreiranje uspešnog enterijera ubrajamo podove, boje i obrade zidova, tapete, zidnu i plafonsku dekorativnu profilaciju, zavese i draperije, mebl, jastučiće, tepihe, rasvetu, knjige, umetnička dela, biljke… Ako svi ovi elementi nisu međusobno dobro usklađeni, u enterijeru vlada haos, nesklad i konfuzija umesto ravnoteže i harmonije.

Da bi postigli skladan odnos ovih elemenata, korisno je da na početku planiranja konsultujemo dizajnera i formiramo ˝dizajnersku tablu’’ na kojoj ćemo kombinovati različite uzorke i vrste materiijala. Treba početi od određivanja stila, zatim osnovne boje, dodavati detalje u kontrastnoj boji, različite šare i veličine dezena, teksture i materijale. Kada počnemo da slažemo uzorke parketa, keramike, tkanina i drugih materijala i elemenata koji nam se sviđaju, odmah ćemo uočiti da li je nešto višak, kako se različiti materijali dopunjuju i kako svaki pojedinačno izgleda u međusobnom odnosu. Ne plašite se kombinovanja cvetnih dezena različitih boja i veličina sa kariranim, prugama ili geometrijskim šarama. Ne plašite se ni kombinovanja različitih tekstura. Važno je da se međusobno slažu i ističu jedna drugu. Naš lični osećaj će nam reći da li su te kombinacije idealne za naš prostor i životni stil. Nije nam cilj da naš stan liči na sliku iz časopisa, već da ima lični pečat, specifičan stil i da nam prija boravak u njemu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s